Prisluhnite Tik-Takanju svojega telesa !

 

Genom je naš dedni zapis, MOŽNOST razvijanja, odraščanja in staranja

Naš genom, velikansko število genov je dedni zapis,ki nam daje tisto možnost, da  se bomo razvijali, odraščali, spolno dozorevali, bili aktivni v življenju in se TUDI STARALI.

Vsi ti geni so zbrani v DNK molekulah, ki so shranjene v jedrcu v celicah v obliki kromosomov. In en del teh kromosomov ima v sebi zapis biološke ure. To pomeni, da nam je že ob rojstvu dana HITROST tik-takanja našega življenjskega ritma, BIOLOŠKE URE. Spremeniti ga ne moremo, lahko ga samo optimiziramo tako, da ga ne »kvarimo«in s tem pospešujemo procese degeneracije in staranja!

 

OSNOVNE ZNAČILNOSTI BIOLOŠKE URE:

 

Življenje ni pošteno

Vemo, da nekateri otroci hitreje spolno dozorevajo, drugi počasneje. Vemo, da nekateri ljudje zelo hitro dozorevajo, doživijo svoj »cvet  mladostnosti, lepote, atraktivnosti (t.im. biološko zorenje)« ¹ v zgodnjih 20.letih in potem se začnejo hitro starati. In obratno! Poznamo ljudi, ki so dolga desetletja »sive miške«, neopaženi, in potem naenkrat pri 50.letih pokažejo ves svoj šarm, lepoto, atraktivnost.¹

 

Izkoristi svoje potenciale

Danes tudi vemo, da se možgani razvijajo še pozno v 30. leta. TOREJ POGUM! Naš intelektualni in čustveni potencial sploh še ni izkoriščen in vsi imamo veliko več možnosti, kot smo do sedaj mislili! Na osebnostni in intelektualni rasti in razvoju .

 

Času dajmo vedno čas !

Tekom življenja je biološka ura enkrat hitrejša, drugič se lahko malo ustavi. Zaporedje in s tem hitrost posameznih funkcij naših celic se ves čas spreminja. Zato se nam v času življenja procesi odraščanja, dozorevanja in staranja različno hitro dogajajo. BREZ PANIKE!

 

Spremembe, ki jih lahko opazimo in občutimo, se ne dogajajo v mesecih, temveč v letih. Spremembe običajno opazimo na vsakih 7 do 10 let. Temu pravimo staranje.

 

 

 ¹Biološko zorenje  poteka različno hitro: nekatera dekleta spolno hitreje dozorevajo, dobijo prsi, druge pozneje. Enako velja za fante.To zorenje  vpliva na naše psihosocialno življenje: dekleta in fantje, ki hitreje dozorevajo, se večinoma družijo s starejšimi od sebe, hitreje doživijo določene izkušnje; nasprotno, drugi se počasneje razvijajo, lahko ostanejo dolgo v ozadju, neopaženi. Tako eni kot drugi pa lahko iz svoje biološke predispozicije naredijo nekaj koristnega zase ali pa obratno;izkušnje kažejo, da dekleta, ki se kasneje razvijejo, so lahko bolj vestne pri delu, šolanju, bolj akademsko oziroma poklicno motivirane, po drugi strani pa lahko neopaženost v družbi sprejmejo kot zavračanje in to integrirajo v svojo samopodobo. Namesto, da bi iskale načine, kako se drugače uveljaviti v družbi, se obremenjujejo s tem, zakaj je življenje krivično do njih. Dekleta, ki se hitro razvijejo imajo več socialnih izkušenj, kar jih lahko spodbudi tudi k psihološkemu dozorevanju. Lahko pa se ustavijo le pri tem in ne uvidijo, da imajo še mnogo več kvalitet, ki jih lako razvijejo. 

 

Nazaj